• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Wycieczka drugoklasistów do Jasła

W dniu 20 września 2018 roku uczniowie klas drugich pod opieką Pań: Alicji Zajdel, Klaudyny Trygar-Kubusiak oraz Jolanty Byczyńskiej udali się na wycieczkę autokarową do Jasła. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od jedynego w Polsce Muzeum Lizaka. Na miejscu obejrzeliśmy wystawę ze słodkościami, na której znajdowały się lizaki o różnych wielkościach, kształtach i smakach. Następnie uczniowie za pomocą zmysłów poznali rodzaje cukrów i aromatów, które wykorzystywane są do wyrobów cukierniczych. Pani przewodnik w ciekawy sposób opowiadała nam o początkach powstawania lizaków oraz jak wyglądała ich produkcja na przestrzeni lat. Dzieci zobaczyły również eksponaty maszyn stosowanych w karmelarstwie. Największą atrakcją okazała się możliwość własnoręcznego uformowania lizaka. Kiedy zbliżała się pora lunchu odwiedziliśmy pizzerię Vesuvio. Na miejscu czekał już pan instruktor, który zaprosił nas do udziału w warsztatach tworzenia własnej pizzy. Na początku każdy uczeń zaprojektował swoje pudełko.

Po dokładnym umyciu rąk chętne dzieci pomagały w przygotowaniu ciasta. Po rozwałkowaniu ciasta każdy uczestnik warsztatów układał na nim ulubione składniki. Własnoręcznie przygotowana pizza, upieczona w prawdziwym piecu okazała się przepyszna. Przed powrotem do domu udaliśmy się na spacer po Jaśle, w trakcie którego nie mogliśmy ominąć sklepiku z pysznymi lodami oraz wspaniałego Parku Jordana. Pełni wrażeń powróciliśmy do domów.