• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Warzywa i owoce – źródłem zdrowia

W dniu 11 października 2018 roku uczniowie klas drugich przystąpili do programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”, którego celem jest kształtowanie od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw i owoców. Zajęcia rozpoczęliśmy od prezentacji piramidy żywieniowej, na której uczniowie samodzielnie dobierali i układali zdrowe produkty zawierające cenne składniki odżywcze. Następnie na podstawie historyjki obrazkowej dowiedzieliśmy się jak powstaje sok oraz jakie zawiera drogocenne witaminy potrzebne dla naszego zdrowia. Później przystąpiliśmy do robienia własnych soków owocowych, przypominając o zachowaniu bezpieczeństwa podczas obsługi sokowirówki. Soki były wyśmienite i wszystkim bardzo smakowały. Z niecierpliwością czekamy na kolejne kulinarne spotkania w ramach projektu.