• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Wycieczka pierwszoklasistów do Jasła

W dniu 20 maja 2024 roku uczniowie klas pierwszych, pod opieką Pań: Klaudyny Trygar-Kubusiak, Moniki Rygiel oraz Jolanty Korytko, wybrali się na szkolną wycieczkę. Miejscem docelowym podróży było Muzeum Lizaka w Jaśle. Mali turyści rozpoczęli swoją przygodę na stacji PKP we Wróbliku Szlacheckim, skąd szynobusem wyruszyli w kierunku Jasła.
Na miejscu, w pierwszym w Polsce Muzeum Lizaka, uczniowie podziwiali wystawę pełną słodkości, poznawali różne rodzaje cukrów i aromatów wykorzystywanych w wyrobach cukierniczych. Z wielkim zainteresowaniem wysłuchali historii o początkach lizaków oraz ich produkcji na przestrzeni lat. Dzieci mogły także obejrzeć maszyny wykorzystywane w karmelarstwie. Największą atrakcją okazała się możliwość własnoręcznego uformowania oraz zjedzenia pysznego smakołyku.

Gdy nadeszła pora lunchu, pierwszoklasiści odwiedzili pizzerię Vesuvio, w której uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Każde dziecko posmakowało przygotowanej przez siebie pizzy. Przed powrotem do domu nie mogło zabraknąć lodów z pobliskiej kawiarenki oraz wspaniałej zabawy w Parku Jordana. Pełni wrażeń pierwszoklasiści wrócili szynobusem do Wróblika Szlacheckiego, gdzie na peronie czekali już na nich stęsknieni rodzice.