Zdrowa kanapka w szkole

W dniu 17 listopada 2017 roku uczniowie klas 0-1 uczestniczyli w kulinarnych warsztatach mających na celu promocję zdrowego odżywiania. Zajęcia rozpoczęły się od omówienia Piramidy Żywienia. Uczniowie poznali zdrowe produkty i porównali je ze składnikami przyniesionymi przez siebie do zrobienia kanapek. Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Podczas robienia kanapek uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Kanapki zrobione własnoręcznie wyglądały pięknie, kolorowo, zawierały mnóstwo witamin, ale przede wszystkim były bardzo smaczne, co można było zauważyć na uśmiechniętych twarzach dzieci.
W trakcie zajęć dzieci przypomniały sobie również zasady prawidłowego zachowania się przy stole oraz bezpiecznego przygotowywania posiłków.